Zijn A 100 True Fans genoeg om van rond te komen?

[Door Erwin Blom] 

Kevin Kelly schreef ooit een invloedrijke blogpost met de titel A 1.000 True Fans. Samengevat: duizend fans die een tientje per maand aan een artiest overmaken zijn genoeg om die persoon van zijn kunst te kunnen laten leven. Wes Kao vindt dat 100 true fans ook genoeg moet zijn.

Hoe inspirerend de post van Kevin Kelly ook was, in de praktijk is het verdomde lastig om 1.000 mensen zover te krijgen dat ze dat bedrag iedere maand aan een muzikant of schrijver of fotograaf overmaken. Het voelt haalbaar, maar het is bepaald niet makkelijk.

Luisterend naar Wes Kao van Maven, blijkt zij klanten van cursussen ook fans te noemen. Dan rek je het begrip wel heel erg op. Want eigenlijk heeft zij het daar over: dat je met het verkopen van kennis in de vorm van lessen e.d. aan 100 mensen genoeg moet kunnen hebben.

Als je natuurlijk goed genoeg bent, een grote groep liefhebbers kunt bereiken waar een klein deel van wil betalen, evidente waarde biedt. Het is niet voor niets dat ze als eerste voorbeeld cursussen in crypto noemt. Want de belofte dat voor 1.000 dollar hoort hoe je rijk kan worden met crypto, er is vast een groep die daar warm voor loopt of intrapt.

En natuurlijk geldt dat ook voor andere terreinen. Maar ik noem dit geen fans. Dit zijn mensen die geldt over hebben voor een product, een opleiding, kennis.

Maar dat gezegd hebbende. Er zat zeker ook iets interessants in haar verhaal als het om cursussen gaat. Want er is een duidelijke verschuiving aan het plaatsvinden. De verschuiving van content naar community. Alleen een online cursus is niet genoeg om mensen het einde te laten halen. Zeker niet meer dan 10% van de mensen maakt de cursus af waar ze aan beginnen.

Om dat wel voor elkaar te krijgen is een community element nodig. Wie als groep gaat leren en ook van elkaar wat wil opsteken, komt verder en leert meer. En heeft daar meer geld voor over. ‘Cohort bases’ leren, als groep leren en van elkaar leren, is voor mensen meer waard dan in je eentje online videos bekijken. Volgens Kao kun je dan tussen 500 en 5000 dollar voor cursussen vragen. 

En zo is community uiteindelijk het woord wat overal terug komt. Of het nu gaat om fans binden rondom een sport, de communicatie opgang brengen rondom een NFT, een groep starten met een DAO als bindend element, community is het woord wat overal terugkomt. De kracht van samen brengen, samen doen.