Women in Product Innovating in Newsrooms

[Door Lara Ankersmit]

Ook het panel met NY Times, Fortune Magazine en Conde Nast startte met: ,,ik wil even zeggen dat ik zo blij ben om weer in een ruimte te zijn met andere mensen’’ (ik weet niet meer wie dit zei, maar het lijkt inmiddels een standaard openingszin). Daarna ging het vrij snel over alle aspecten van product in de newsroom. Het was -voor mij- eigenlijk wel een feest van herkenning. Ook deze vrouwen hebben elke rol met onduidelijke job titels gedaan in digitaal. Fast forward is ‘ons’ werk te vatten onder ‘Product’ en worden de product teams geaccepteerd (of getolereerd) op redacties.

 Product omvat eigenlijk alles wat met eindproduct voor de lezer/kijker te maken heeft. En intern is het een combinatie van audience management, tech, journalistiek en de business. En daar dan compromis en gezamenlijke doelen in te vinden. D.m.v. het vinden van een gezamenlijke taal, heeeeel veeeeel bruggen bouwen, design thinking sessies, etc.

Het nieuws gaat over de informatie, het product gaat ook over hoe bereik je je publiek en via welke techniek en kanalen. Ook werkwijze, tools en data voor journalisten worden door deze relatief nieuwe teams op redacties opgepakt.

Traditioneel zijn de product mensen vanuit tech gestructureerd en data gedreven. Een mix met de chaos van een nieuwsredactie is de lol en de uitdaging van deze vrouwen in hun dagelijkse werk. Waar we in Nederland vaak jaloers kijken naar mediabedrijven als o.a. NY Times, is het toch fijn om te horen dat ook zij dezelfde struggles hebben als het gaat om innovatie, productontwikkeling als waar wij mee te maken hebben.