Wij van WC-eend zeggen: no-code wordt het helemaal!

[Door Erwin Blom]

Dat heb je soms op SXSW, dat je naar een panel gaat waar de mensen achter de tafel eigenlijk hun eigen product zitten te pushen. Maar ze doen dat ook omdat ze heel erg geloven in het verhaal achter dat product. 'Wij van WC-eend adviseren WC-eend', zeg maar. En als je dan ook nog een 'believer' in de zaal hebt, dan is iedereen het wel heel erg eens. Dat was het geval bij het panel 'No Code, No Worries' met de oprichters van toonaangevende tools Webflow en Zapier op het podium en schrijver dezes in de zaal. Maar we hebben wel gelijk ;-) !  

Eerst even terug in de tijd. Een van de belangrijkste karakteristieken van de digitalisering is dat het voor democratisering zorgt. Ingewikkelde processen worden simpeler, dure processen worden goedkoper of zelfs gratis, wat vroeger het domein van kapitaalkrachtigen of specifiek opgeleide mensen was, komt vroeg of laat binnen bereik van de massa. Dat gegeven alleen al vind ik mooi, want als de barrières lager worden, kunnen meer mensen tools en technieken gebruiken en is geld of technische deskundigheid geen drempel meer, maar winnen de beste of origineelste ideeën en concepten.

Deze trend zie je de laatste jaren heel erg terug in de wereld van de software, apps en tools. Waar je vroeger programmeurs en dure techniek nodig had om apps en tools te bouwen, is dat nu steeds goedkoper en eenvoudiger aan het worden. Zonder technische kennis kun je een website bouwen, een online shop lanceren, een app bouwen, een community lanceren, en noem maar op. Die ontwikkeling wordt no-code genoemd. Webflow en Zapier zijn zoals gezegd toonaangevende tools op dit terrein. Met de eerste ('the site you want without the dev time') bouw je websites, met de tweede ('connect apps and automate workflows') koppel je tools aan elkaar en automatiseer je werkprocessen.

Wade Foster van Zapier is er van overtuigd dat de ontwikkeling dat tools simpeler en goedkoper worden niet te stuiten is. Omdat tools die goedkoper en sneller zijn altijd zullen winnen. "Je kunt zoveel sneller innoveren met no-code tools. De bottlenecks voor het bouwen van nieuwe tools en toepassingen verdwijnen. Er zijn mensen die zeggen dat no-code niet schaalt. Maar dat is onzin en zal alleen maar meer onzin worden als de techniek verbetert. We zullen snel bedrijven met miljarden aan omzet zien die op no-code tools gebouwd zijn."

Kenmerkend aan no-code is dat iedereen in een bedrijf zijn eigen oplossingen kan gaan bouwen en niet meer afhankelijk is van IT-specialisten. Vlad Magdalin van Webflow: "De wereld wordt beter als domein experts de tools en oplossingen kunnen bouwen die zij nodig hebben." Hij benadrukt dat de grote groei gaat komen als het besef breder gedeeld gaat worden dat no-code tools veel meer dan speelgoed zijn. "Als iedereen snapt dat ze de kracht van software-creatie binnen handbereik hebben, dan gaat de grote groei plaatsvinden. Dan gaan al die ideeën die mensen hebben werkelijkheid worden."

Tot slot wil hij ook nog even benadrukken dat onder de motorkap code natuurlijk altijd een grote rol speelt. Om de no-code tools te bouwen zijn nog steeds programmeurs nodig. "De naam no-code is een bedrieglijke. Wat no-code doet is de complexiteit naar de achterkant verplaatsen met een visuele interface. Daarom vind ik 'visual development' een betere naam."