Until the wheels fall off, het leven van Tony Hawk

[Door Janneke Niessen]

Tijdens SXSW ging Until the wheels fall off in première, een documentaire over het leven van de beroemde skateboarder Tony Hawk. Het is echt een must see. Het is een mooi, inspirerend en eerlijk verhaal.

Het geeft een goed beeld van de opkomst, ondergang en wederopstanding van het skateboarden en de ongelooflijke carrière van Tony Hawk. Maar het is ook een verhaal over vastberadenheid, focus en grid. Het laat zien that you have to put in the work als je succesvol wilt zijn. Maar ook, hoe belangrijk het is om je eigen ding te doen en onafhankelijk te zijn. Moeilijk voor te stellen vandaag de`dag, maar toen hij begon, was Tony Hawk niet populair bij zijn mede skaters. Hij koos zijn eigen stijl en probeerde niet iemand anders te zijn en juist dat maakte hem uiteindelijk tot de meest invloedrijke skateboarder aller tijden.

Hij laat zien dat je je dromen moet volgen, ook al is het moeilijk. En wat er achter de schermen gebeurt, wat je moet doen om aan de top te komen. Voor elk uur dat je in de schijnwerpers staat, worden er zoveel meer uren besteed aan oefenen. Tegenover elke overwinning staan talloze valpartijen, botbreuken en blauwe plekken, letterlijk en figuurlijk.  Alle prestaties gaan gepaard met minstens evenveel opofferingen, ook opofferingen waarvan je achteraf zou willen dat je ze niet had gemaakt.

Ik herken me in wat voor mij de belangrijkste boodschap van de film is. Hoe het is als je echt verbonden bent met wat je doet. Als je doet waar je van houdt, wil je er gewoon niet mee stoppen, ook al is dat duidelijk het verstandigste of slimste om te doen. Het maakt niet uit. Je gaat door tot je niet meer kunt. Je gaat door until the wheels fall off