The Refresh: op schema als een podcast, actueel als live radio

The Refresh van Insider heeft een mooie vernieuwende podcastvorm: "Hosts Rebeca Ibarra and Dave Smith bring you realtime news, updated when it happens. It's fresh like live radio, but on your schedule like podcasts." Op SXSW vertelden ze over het concept en de achterleggende techniek van Spooler.

Voor wie met nieuws bezig is en de podcastluisteraar wil bereiken, kan het medium frustrerend zijn. Want net als een krant of een tijdschrift is een podcast gedateerd als ie uit is. Dat is voor veel genres geen probleem, maar voor nieuws podcasts wel. Insider heeft hier met Spooler wat op gevonden. 

Het concept is als volgt. 

Een nieuwsuitzending bestaat uit allemaal verschillende segmenten. Die segmenten worden los van elkaar opgenomen, maar ververst als er nieuws is. Zo krijg je altijd de meest actuele uitzending te horen als je op de site van The Refresh op play klikt. En het kan zijn dat de redactie als jij luistert de volgorde veranderd heeft, of nieuwe segmenten heeft toegevoegd en oude heeft weggegooid. Maar het idee is dat jij altijd een actuele uitzending kunt beluisteren, maar op een moment dat het je uitkomt.

Voor de mensen die de techniek achter podcasts kennen, snappen dat dit makkelijk op de website van Insider kan, maar niet in een gewone podcastspeler. Want dan download je feitelijk een mp3-file. En die kun je niet zomaar laten vervangen. De mensen achter Spooler zien dat als de beperking van de huidige techniek en zeggen de lobby te hebben ingezet om hier wat aan te veranderen. Voor nu verversen ze 6 keer in de morgen tot 'the final edition' verschijnt.

Er zitten meer mooie elementen in de techniek van Spooler. Bijvoorbeeld zorgt de dienst dat de verschillende segmenten die overal vandaan kunnen komen dankzij slimme techniek naar elkaar toegetrokken worden qua geluidsniveau, qua klankkleur en meer. Maar ook kun je aan je programma meegeven welke muziek eronder gemonteerd moet worden. Of welke loop tijdens bepaalde segmenten te horen moet zijn. De computer gaan aan het werk als de segmenten tot één geheel gesmeed moeten worden en laat het klinken alsof er een lange montage aan vooraf is gegaan.