Streaming van sport - personaliseren is de sleutel

Traditioneel is Sport een belangrijk onderwerp op SxSW en al is het tijdens deze 2022-editie geen officiële track, er is een aantal interessante bijeenkomsten over de toekomst van sport en media. Een van de sessies die ik bijwoonde had als titel “How Streaming Drives Change in Sports Media”, met achter de tafel vertegenwoordigers van zowel streaming partijen (ESPN+ en Hulu) als rechthebbenden als sportbonden en -competities (National Hockey League (NHL) en Ultimate Fighting Championship (UFC).

[door ROELAND STEKELENBURG]

Casey Hall van de National Hockey League legde uit waarom de NHL behalve met de grote televisiezenders inmiddels ook met streaming partners als ESPN+ en Hulu in zee gaat. Het belangrijkste argument is volgens hem de wens om nieuwe doelgroepen te bereiken die niet, of niet langer, kijken naar de traditionele televisiezenders. Denk aan grote groepen jongeren, maar ook andere doelgroepen die simpelweg geen zin meer hebben om urenlang vrij passief naar een live sportwedstrijd te kijken. “Er zijn grote groepen fans die wel degelijk interesse hebben in de sport en de wedstrijden willen bekijken, bijwonen of meemaken, maar wel onder hun eigen voorwaarden. Als we niet aan die voorwaarden kunnen voldoen raken we ze onherroepelijk kwijt,” aldus Hall, SVP Marketing & Consumer Insight at the NHL.

De sleutel, zo concludeert het panel unaniem, is het personaliseren van de kijkervaring. Dat is een ontwikkeling die nog in de kinderschoenen staat, niet mogelijk is op de lineaire TV-zenders, maar door de technische mogelijkheden zich inmiddels snel ontwikkelt op de streaming platformen, waar de verhalen van de sport op een heel andere, interactieve manier verteld kunnen worden en met accenten en perspectieven die aansluiten bij de wensen van de kijkers. Ook krijgen de verhalen van individuele atleten en achtergronden de ruimte die ze verdienen, maar dan wel helemaal toegesneden op de individuele voorkeuren van de fans.

Denk bij personaliseren ook aan:

  • De fan kiest welke feed hij/zij wil zien en heeft controle over de camera’s.
  • Grafische overlays en statistieken afhankelijk van de interesse van de kijker.
  • Verschillende opties voor commentaar, meerdere audiokanalen, waarbij zowel het niveau van kennis van de fan en voorkeur voor een team (partijdig commentaar) tot een op maat gesneden ervaring leiden.
  • Groter on-demand aanbod, herhalingen, interviews, the road to, documentaires, achter de schermen, ontsluiten van archieven, etc.

De ervaringen met ESPN+ en Hulu zijn tot dusver erg interessant vertellen zowel Casey Hall (NHL) en Daniel Cormier, voormalig Amerikaans MMA-vechter en commentator van de UFC. Het aantal kijkers overtreft de verwachtingen. Wel constateren ze dat het een flinke marketing inspanning vergt om de nieuwe streamingmogelijkheden onder de aandacht van zowel bestaande als nieuwe doelgroepen te brengen.

En het blijft een balanceer-act aldus Hall: “Het aantal kijkers op de traditionele TV-kanalen daalt weliswaar, maar is nog steeds hoog en commercieel enorm belangrijk. We moeten dus zowel de ‘oude’ doelgroepen aan ons blijven binden als het nieuwe, jongere publiek zien te bereiken via nieuwe kanalen. Dat blijft zorgvuldig balanceren, ook in de keuze welke rechten we aan wie verkopen. Maar niets doen is geen optie. We moeten de toekomst omarmen, anders zijn we ten dode opgeschreven.”