Nieuws als handelswaar

[Door Oege Boonstra]

De Amerikaanse nieuwsorganisaties maakten ooit integraal onderdeel uit van de grote networks. Ze maakten geweldige nieuwsbulletins van het soort dat we in Europa gewend zijn. De networks voeren er wel bij. De eerste grote verandering trad in met de oprichting van CNN, een volledig op nieuws gebaseerde zender die ook nog eens wereldwijd werd gedistribueerd. Sindsdien heeft elke zichzelf respecterende nieuworganisatie wel een eigen nieuwszender ontwikkeld, al dan niet gestimuleerd door een overheid. Deze zenders vonden hun weg naar de consument via de kabelnetwerken, die geen probleem hadden om grif te betalen voor doorgifte van de signalen. Nieuws werd steeds meer een business model, gedragen door de almaar toenemende vraag van de kijker. Velen onder ons zijn nieuwsjunkie geworden, nieuws is wel overal 24 uur per dag beschikbaar.

De volgende stap kon niet op zich laten wachten in het huidige tijdsgewricht. De grote Amerikaanse nieuwsorganisaties besloten recent nieuws te gaan streamen. Dat levert natuurlijk wel problemen op met de kabelaars, die over-the-top concurrentie krijgen van de zenders waarvoor ze veel geld betalen. Maar deze ontwikkeling is niet te stoppen, de nieuwszenders zien een unieke mogelijkheid om ook een jonger publiek te gaan bereiken.

Hier in Austin tijdens SXSW kregen CNN en NBC Universal de gelegenheid deze opmerkelijke stap naar een directe relatie met de consument verder toe te lichten. NBC nieuws is al te zien op zusterbedrijf Peacock en CNN+ gaat op 29 maart live. Waar je zou verwachten dat men dit zou positioneren als de kans om objectief nieuws zo breed mogelijk te verspreiden gingen de presentatoren van deze zender zich te buiten in zelfbevlekking. Woorden als ‘show’, ‘talent’, ‘content’ en ‘celebrity’ voerden de boventoon. Het werd pijnlijk duidelijk dat de Amerikaanse nieuwsorganisaties hun activiteiten beschouwen als een business model. Daar komt nog bovenop dat de kabelnetwerken nieuws nodig hebben, want het blijk naast sport een van de weinige instrumenten zijn om klanten vast te houden.

Wij kunnen het in Europa eigenlijk niet voorstellen, maar hier in de VS is nieuws gewoon handelswaar. Gepresenteerd door ‘celebrities’, die hopelijk nog wel een paar serieuze journalisten achter zich hebben om goede ‘content’ te produceren. Of die onafhankelijk is en gewaarborgd wordt door een helder redactiestatuut, geen woord daarover bij de toch progressieve SXSW.