Muziek, voordelen en zorgen

[Door Gerard Dielessen]

Dat was wederom een hele bijzondere editie van SxSW dit jaar. Na twee jaar weer een fysieke bijeenkomst. Niet zo druk als in het verleden doordat velen zich waarschijnlijk nog lieten afschrikken door het COVID-virus. Toch liep de Texaanse stad Austin lekker vol de afgelopen dagen. 

Nog een paar dagen te gaan overigens. Het muziekfestival is inmiddels goed op gang gekomen. Overal bandjes in Austin. Veel energie in de stad. Jonge artiesten all over the place. Gisteravond, op een van de podia aan Rainy Street eerst de punkband Gustaf uit Brooklyn NY. Drie kwartier aanstekelijk enthousiast spelen en vooral springen. Vier jonge vrouwen en een man. Heerlijk. Daarna kwartiertje ombouwen en de volgende artiest op het podium. Baby Queen. Solo artiest uit Zuid Afrika, inmiddels woonachtig in London. En daarna nog meer optredens in hetzelfde ritme. Lekker sfeertje al met al. Voor de kwalitatieve beoordeling verwijs ik graag naar de bijdrage stuk van Erwin Blom op deze blog, waarin hij nog veel meer bandjes bespreekt. Die man heeft er namelijk echt verstand van.

De dag begon trouwens ook met muziek. Daarover praten welteverstaan. Venture capitalist Bill Gurley sprak met Tom Gimbel, General Manager van de Austin muziek televisieshow Austin City Limits over het thema ‘hoe artiesten te helpen navigeren in de digitale internetwereld.’ Want in de afgelopen decennia is de muziekindustrie door alle technologische mogelijkheden behoorlijk op z’n kop gezet. Dalende inkomsten aan het begin van deze eeuw door alle illegale downloads. Het einde van goede muziek werd voorspeld destijds. Maar streamingsdiensten als Spotify hebben die ontwikkeling inmiddels meer dan goedgemaakt. Sterker nog, daardoor krijgen veel meer artiesten de kans om zich te profileren en zelfs misschien wel bekend te worden omdat ze niet meer, of in ieder geval veel minder afhankelijk zijn van de machtige platenmaatschappijen. Noem het gerust de democratisering van de muziekindustrie door de technologisering en digitalisering van deze sector.

Ook voor de consument zijn diensten als Spotify een genot. Zelf kom ik nu met muziek in aanraking, door de slimme algoritmes, waar ik twintig jaar geleden nooit van zou hebben gehoord. Hetzelfde geldt wat mij betreft ook voor de film Netflixen van deze wereld. Echt een geweldige uitvinding.

Na een week zo’n twintig a vijfentwintig sessies (keynotes, presentaties, paneldiscussies) te hebben bijgewoond kom ik wederom tot de conclusie dat de techsector ons heel veel heeft gebracht en nog steeds heeft te bieden. Hoe zou het leven er bijvoorbeeld voor staan zonder mijn iPhone? Daar kan ik mij eerlijk gezegd geen voorstelling van maken. Toch is het niet zo heel lang geleden dat je voor al die apps op je smartphone allemaal aparte producten moest kopen. Heel begrotelijk bovendien. Dat geldt uiteraard voor veel meer onderwerpen die door de razendsnelle ontwikkeling van allerlei technologische en digitale mogelijkheden ons dagelijkse leven volledig hebben aangepast. 

De buzz woorden tijdens deze editie van SxSW22 leiden ook weer tot een uitbreiding van ons dagelijkse vocabulaire. Vooral de Metaverse natuurlijk. NFT’s. Crypto. En ga zo maar even door.

Zorgen zijn er ook. Dat heb ik eerder deze week al verwoord in mijn ‘sombermans’ stukje. Naast de bedreiging van de klimaatverandering leidt de pijlsnelle ontwikkeling van zelflerende machines, onbeheersbare algoritmes en gebrek aan morele en ethische uitgangspunten tot gevaarlijke democratie ondermijnende situaties in grote delen van wereld. Met oorlogen als gevolg. Kijk naar de Oekraïne waar het verspreiden van disinformatie als van de belangrijkste wapens wordt ingezet door de machthebbers in het Kremlin. Dat is op zich iets van alle tijden, maar de snelheid en de slimme wijze waarop dat nu gebeurt is toch wel ongeëvenaard in de geschiedenis.

De enorme voordelen van de creatieve en ook inspirerende technologisering, waarmee zoveel jonge ondernemers, start ups en bestaande techbedrijven bezig zijn, zouden zeer zijn gebaat bij goede wetgeving, regulering en eigen interne morele kompassen (de juiste cultuur) en open discussies. Maar daarover heb ik al genoeg geschreven.