Er is ook veel bagger op dit festival te vernemen

[Door Oege Boonstra]

South by South West heeft een magische klank bij me gekregen. De vele lyrische terugkoppelingen van alumnus Roeland Stekelenburg deden me besluiten dit jaar ook naar Austin af te reizen. En het moet worden gezegd: er zijn hier geweldige presentaties die inspiratie en vele nieuwe inzichten bieden. Als het nu gaat om de Provocative Predictions van Scott Galloway, de Tech Trends van Amy Webb (die regelmatig opduikt bij andere discussies en daar altijd een feest van maakt) of de Non-Obvious Megatrends van Rohit Bhargava, vele inleidingen/presentaties zijn intrigerend om naar te luisteren. Inspirerend, zoals SXSW bedoeld is.

Maar het moet ook maar worden gezegd: er is ook enorm veel bagger op dit festival te vernemen. De vele honderden discussies die veelal slecht zijn voorbereid, oninteressante onderwerpen bevatten of ten onder gaan aan het narcisme van de presentatoren is ook legio. De kroon werd gisteren gespannen door ene Ann Hiatt, die werd aangekondigd als multiple Board Member die jaren had samengewerkt met Jeff Bezos en Eric Schmidt. Er waren toch zo’n 200 congresgangers op haar presentatie afgekomen en ook mijn vrienden Hans en Gerard waren aanwezig. Ann had in de eerste 5 minuten al 200 keer het woord ‘ik’ in de mond genomen en kwam vervolgens ook nog met een discours over de Pareto analyse, waarbij ze deed alsof ze deze formule zelf had ontdekt. Hans, Gerard en ik keken elkaar nog een keer aan en zijn na 12,5 minuut vertrokken. Helaas gebeurt dat wel iets te veel op SXSW, waar kwantiteit belangrijker lijkt dan kwaliteit.

Gelukkig zijn er ook veel parels op de conferentie, waaronder de discussie over Cyber War tussen Jonathan Reiber en Nicole Perlroth, die met grote autoriteit spraken over cyber veiligheid. En er is ook nog het Filmfestival, waar gisteren de nieuwe, opmerkelijke film van Nederlandse regisseur Halina Rijn (Bodies, Bodies, Bodies) een ovationeel applaus kreeg. En er is het vooruitzicht van een boekpresentatie annex concert van Dolly Parton op het Music Festival aanstaande vrijdag. Het is goed toeven in Austin ……