Inventing Humans in the Metaverse

[Door Hans Anker]

Hoe gaan we elkaar ontmoeten in de metaverse? En waar gaat het dan om? Rechtstreeks vanuit de Hilton, gesponsord door Norton.

Katie Kelly, product manager bij AltspaceVR bij Microsoft, heeft het antwoord: ‘Het gaat er om hoe we mensen bij elkaar brengen als ze in werkelijkheid gescheiden zijn. Of eenvoudiger: de water cooler-ervaring.’ In Nederland: het gesprek bij de koffieautomaat.

Katie heeft eerder in de week een bijeenkomst georganiseerd in ‘haar’ altspace. Driehonderd mensen waren aanwezig – dat het mensen betrof was een vermoeden, het aantal van 300 kon wél worden geverifieerd – elk met hun eigen avatar. Katie weet het zeker: mensen in een rolstoel willen in de metaverse ook zichtbaar zijn in een rolstoel. Haar aandacht richt zich nu vooral op de VR-headset: daar is nog veel werk nodig, weet zij. 

Zachary Drossman, verbonden aan het 5G Lab van Verizon, kiest voor een meer abstracte invalshoek: ‘De metaverse gaat over connectiviteit tussen geografische grenzen’, betoogt hij. Daarin gaan we niet één specifieke manier krijgen waarop we onszelf manifesteren in de metaverse. Er zullen ervaringen waarbij je als mens wil overkomen en ervaringen waarbij je op een andere wijze wil doorkomen.

Helaas vroeg de gespreksleider niet door.