Future of Democracy: How Tech Will Shape Elections

[Door Hans Anker]

Met de manipulaties rond Brexit en Cambridge Analytica nog vers in het geheugen ligt de vraag op ieders lippen bestorven: hoe beïnvloedt nieuwe technologie verkiezingen? Daarvoor betreedt de Katie Harbath, oud-directeur van de 30-koppige election unit van Facebook, het toneel. Zij bezocht in die rol tientallen landen. Gaat Facebook dan eindelijk met de billen bloot?

Katie kan het zelf nog maar nauwelijks geloven. De komende drie jaar wemelt het in de hele wereld van de verkiezingen. Op een wereldkaart heeft ze netjes alle landen ingekleurd. Van de Verenigde Staten tot Australië en van Brazilië tot India. Overal verkiezingen, zo ver het oog trekt.

Veertig minuten heeft Katie nodig voor haar presentatie, zo leest ze vooraf voor op haar iPad. Ze snottert, gelukkig is het geen Covid. Wel heeft ze moeite met de ademhaling, een kleine mediatraining lijkt geen overbodige luxe. Twee identieke alinea’s worden moeiteloos achter elkaar opgelepeld. Toen had Katie het zelf ook door. 

Wat was aangekondigd als een blik op de toekomst blijkt vooral een eindeloze behandeling van het verleden. Het niveau van de gemiddelde krantenlezer wordt niet aangetikt.

Snel doorlopen dus.