De collectieve behoefte aan menselijke relaties

[Door Niels Hansen]

Als iets me op dag één van SXSW is bijgebleven, dan is het wel onze collectieve behoefte aan menselijke relaties. Persoonlijk, intiem, empatisch. Van trendwatchers, tot professoren en van Netflix- en Amazon Prime-sterren tot de Surgeon General van de Verenigde Staten; allemaal halen ze het aan. De één heeft het over liefde, de ander over kameraadschap. Hoe je het ook noemt, het is duidelijk dat we met elkaar een shift maken als gaat over de manier waarop we samen zijn en met elkaar om willen gaan. Een toelichting aan de hand van een paar van de verhalen van de dag ...

De eerste sessie waar ik vrijdag bij aansloot was een boeiende keynote van Nick De La Mare, de managing director van Fjord dat onderdeel uitmaakt van Accenture Interactive. Nick presenteerde een aantal interessante trends, waarbij er in het kader van de menselijke maat een paar zaken uitsprongen, zoals de groeiende behoefte om jezelf te kunnen zijn, het einde van denken in overvloed en de drang naar onderling vertrouwen. En hij stond ook uitgebreid stil bij de trend die gaat over zorgen. Dat we de zorg voor onszelf en de zorg voor anderen steeds belangrijker vinden. Nicks laatste zin op zijn eindsheet en een advies aan zijn publiek: “Give people the time and space for the things that matter’.

De volgende energieke keynote waar ik van genoten heb, was die van marketing professor Scott Galloway. Een lezing met een ruime hoeveelheid provocatieve voorspellingen voor 2022. Dat fintechs mediabedrijven gaan kopen, het business-woord van het jaar wordt ‘superapp’, de Metaverse van Facebook - the Zuckerverse zoals hij het zegt - mislukt en Peloton wordt dit jaar overgenomen. Enzovoorts, enzoverder. De sheets knalden met een enorme snelheid over het scherm, van het ene prikkelende voorbeeld naar de andere. Wist je bijvoorbeeld dat de 20 grootste luxe jachten van Russische eigenaren samen meer waard zijn dan het complete Oekraïnse defensie budget? 

Scott ging natuurlijk ook in op de Metaverse en VR. Daar waar veel mensen er wel heel gemakkelijk van uitgaan dat je die wereld binnenstapt met een bril op je snuit, sprak hij daarover juist zijn twijfel uit. Apple heeft volgens Scott sowieso betere papieren dan veel andere techspelers als het gaat om het winnen van de Meta-wedstrijd en het zou niet gek zijn als de EarPods van het merk uit Cupertino daar een belangrijke rol in gaan spelen.

Maar ook Scott eindigt zijn verhaal met menselijkheid. Hij gaat in op het effect van COVID. Dat tech blijkbaar niet genoeg in staat is om echt menselijk contact te faciliteren. Want, zo stelt hij bijvoorbeeld, studenten konden via Zoom of andere apps weliswaar verbinding maken met elkaar en met docenten, toch zijn veel jongeren in een sociaal isolement terecht gekomen, vaak ook met allerlei depressieve klachten tot gevolg. De pandemie heeft ons dan ook het belang van echte relaties en verbindingen doen inzien. En daarom eindigt de professor met de oproep om jezelf af te vragen of je wel genoeg in die relaties investeert. Zorg je goed genoeg voor je ouders? Ben je eigenlijk wel tevreden met de band die je hebt met je broers en zussen? En stop je voldoende energie in de vriendschappen die belangrijk voor je zijn?

Nog nadenkend over de gedachte dat een Metaverse via de oren misschien wel veel intiemer en persoonlijk is dan met zo’n bril op, stapte ik de lancering van de comedy podcast Summer in Argyle binnen. Deze nieuwe serie is geschreven door Bob Odenkirk (en zijn zoon), de acteur die we allemaal wel kennen van o.a. de Netflixknaller Better Call Saul, waarin hij de hoofdrol van Saul Goodman speelt. 

Odenkirk vertelde over het verhaal, dat sinds deze week te beluisteren is op Audible, de luisterbieb van Amazon. Summer in Argyle werd gebracht als podcast, maar is dus eigenlijk meer een luisterboek. Oja, de show staat ook in de filmdatabank van IMDB, waardoor ik me wederom begon af te vragen of audio een aandeel van video gaat overnemen. Had die Scott Galloway dan toch gelijk toen ‘ie zei dat de EarPods de Metaverse gaan maken? 

Ik ben nieuwsgierig naar alle andere sessies en keynotes van deze week. Zou de zoektocht naar vermenselijking vaker voorbij komen? Ik weet dankzij een bezoek aan de sessie van Brene Brown in ieder geval waar ik op moet letten: ‘Connection is the energy that exists between people when they feel seen, heard and valued; when then can give and receive without judgment; and when they derive sustanance and strength from the relationship’. 

Kortom, er is een groot verschil tussen met elkaar contact hebben en echt in verbinding staan met elkaar. En wie het verschil ziet kan het maken!