Creating in a shit storm; FUCK ADVICE!

[Door Erwin Blom]

Jack Conte is de CEO van Patreon, de website waarmee 'creators' onder meer abonnementen aan fans kunnen verkopen. Een percentage (tussen de 5 en 12%) van dat geld gaat naar Patreon, de rest is voor de makers. Inmiddels maakt Patreon 1,5 miljard per jaar over aan muzikanten, schrijvers, fotografen, videomakers en meer. 

Conte is Patreon ooit uit eigen frustratie begonnen. Met zijn band Pomplamoose bereikte hij miljoenen views op YouTube, maar hij hield daar maar heel weinig aan over. Dat moet anders kunnen, was zijn reactie. Daar ontstond het idee voor Patreon. In een uur tijd deelde hij de lessen uit zowel zijn muziekleven als zijn ondernemersbestaan. Maar tegelijk zei hij: 'FUCK ADVICE'. Want er is geen rechte weg naar succes, er is geen formule voor een hit. "You are the only person in the world who knows what is best for you right now."

Daar heeft hij natuurlijk helemaal gelijk in. Maar toch kunnen tips en tricks je helpen. Omdat ze je kunnen inspireren, omdat ze herkenning geven, omdat ze wel duidelijk maken wat je niet moet doen. Zo gaf hij twee mooie voorbeelden.

Toen hij met Patreon begon, had Conte een hekel aan subscriptions. Naar zijn idee gaf het artiesten teveel druk om per maand of kwartaal met creaties in ruil voor geld te moeten komen. Hij wilde dat mensen een abonnement op kunst zouden nemen. Dus dat ze alleen hoefden te betalen als een band weer een nummer af had. Maar toen Patreon live ging, tractie had en mensen liet invullen 'I want to charge per ....', vulde iedereen 'per month' in. Op dit moment doet 93% van de aangeslotenen dat. 'Als wij stug gebleven waren en mensen die keuze niet hadden geboden, waren we er nu niet meer geweest', aldus Conte. Zijn advies: 'Don't Stick To your Guns'. Maar omdat ie tegelijk vindt dat je zijn advies niet zomaar voor waar moet nemen, liet hij het publiek bij alles wat op een advies leek 'Fuck You, Jack' schreeuwen.

Hij vertelde ook hoe hij met Patreon begonnen was. Hij had een spreadsheet met 40 namen van artiesten gemaakt. Dat waren de namen waarvan hij wilde en dacht dat ze wel voor Patreon zouden vallen en mee zouden doen. In startup-land ga je zo van start: je gaat je idee valideren. Nou, geen van de 40 mensen zag er wat in. Niemand deed mee. Slecht idee, dus? Conte wist van geen wijken. Maar hij had maar drie artiesten om mee te starten: zichzelf, zijn vriendin en zijn kamergenoot. En kijk eens waar het bedrijf nu staat ... Het advies van Conte dat het tegengestelde van het eerdere advies is: 'Stick To Your Guns'. Om het publiek te laten vervolgen met: 'Fuck You, Jack'